2016 december Zoeterwoude steeds duurzamer

Zoeterwoude steeds duurzamer

Zoeterwoude steeds duurzamer

kees
Gisteren mocht ik in het nieuwe gebouw van Emmaus samen met de bestuurder van Wijdezorg een handtekening zetten onder een nieuwe duurzaamheidsafspraak, een “Green Deal” in de zorgsector.
Vooral door de Klimaatafspraken van Parijs komt er nu overal meer aandacht voor duurzaamheid, maar ik bedacht me dat de situatie enkele jaren terug –ook in Zoeterwoude- toch wel heel anders was. In april 2010 was Zoeterwoude in de regio de eerste gemeente die aankondigde meer aan duurzaamheid te gaan doen. Dat onderwerp werd toen –op voorstel van PZ- het grote speerpunt van het nieuwe coalitieakkoord. Aan mij als wethouder was de mooie taak om aan dit speerpunt uitwerking te geven. In september 2010 begonnen we met de aparte inzameling van plastic afval en een convenant voor het verantwoord gebruik van hardhout (FSC). Met steun van onze coalitiepartner en van de ambtelijke organisatie konden we gaandeweg steeds meer doen.
Een belangrijke stap was in 2012 de oprichting van het Duurzaamheidsfonds. Hierbij zette de gemeente een fors bedrag opzij om inwoners en bedrijven te stimuleren tot maatregelen. Vooral woningeigenaren hebben veel gebruik gemaakt van de subsidie voor isolatie en zonnepanelen. (Er is overigens nog steeds geld beschikbaar en ook huurders kunnen tegenwoordig meedoen). De werking van het fonds is vervolgens uitgebreid: we hebben met de bedrijven op de Grote Polder gekeken naar energie-besparing en we hebben maatregelen ontwikkeld voor agrariërs en voor appartementen gebouwen (VvE’s). Ook verenigingen en instellingen kunnen nu een beroep op het fonds doen.
Als gemeente zelf zijn we ook aan de slag gegaan, hetgeen bijvoorbeeld heeft geleid tot zonnepanelen op het dak van het Gemeentehuis en de Gemeentewerf.
Overigens is het investeren van extra geld niet eens het belangrijkste middel. Je merkt vooral dat je door je activiteiten anderen kunt stimuleren en dat je –ook als kleine gemeente- hiermee een betere gesprekspartner wordt voor andere voorlopers, ook in het bedrijfsleven. Een wereldconcern als Heineken –onze lokale trots- vindt het interessant om de eigen plannen met ons te delen. Mede daardoor doen we nu mee met hun project de Groene Cirkels, waarbij we nog meer aandacht besteden aan de biodiversiteit in het gemeentelijk groen.
In de nieuwe coalitieperiode (vanaf 2014) merk je dat ook voor andere gemeenten, Rijk en Provincie (maar ook voor personen en bedrijven) inspanningen voor meer duurzaamheid steeds meer vanzelfsprekend worden. Zoeterwoude gaat intussen gestaag door met nieuwe initiatieven. Zo is door een groep enthousiaste inwoners een energiecoöperatie opgericht. Zij gaan binnenkort collectieve zonnepanelen neerleggen op het dak van de Klaverhal (en de gemeente stelt het dak gratis beschikbaar). Ook doet de gemeente steeds meer aan gescheiden afvoer van regenwater en het bevorderen van groene daken en groene tuinen.
Na de ondertekening kreeg ik gisteren van de overenthousiaste locatiemanager ook nog een rondleiding door het nieuwe gebouw van Emmaus. Heel inspirerend, qua duurzaamheid, maar ook wat betreft wonen en zorg. Maar dat is eigenlijk weer een nieuwe column waard….

Facebook
']); _gaq.push(['_setDomainName', 'none']); _gaq.push(['_setAllowLinker', true]); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();