2020 juni Allemaal digitaal

Allemaal digitaal

Allemaal digitaal

Een belangrijk onderdeel van het raadslidmaatschap is het bijwonen van de raadsvergaderingen. In Zoeterwoude doen we dat in het Open Huis, waar we eerst in openbare voorrondes debatteren en vragen kunnen stellen aan de portefeuillehouders/wethouders, waarna de besluitvorming plaatsvindt in de gemeenteraadsvergadering. Als er veel stukken behandeld moeten worden, zijn er twee voorrondes tegelijkertijd en kies je als raadslid de voorronde waar jouw portefeuilles worden behandeld. De voorrondes worden altijd voorgezeten door een van de raadsleden, de gemeenteraad door de burgemeester. 
In deze coronatijd vergadert de raad digitaal, met behulp van MS Teams. Dat is toch echt wel heel anders dan dat je met elkaar in de raadszaal zit, of bij een voorronde in zaal De Weipoort in het gemeentehuis! Natuurlijk is het heel fijn dat de besluitvorming in de gemeente gewoon door kan gaan op deze manier. Met een spoedwet had de regering dat snel voor elkaar aan het begin van de crisis (we mochten wettelijk alleen besluiten bij fysieke aanwezigheid, dat is nu aangepast). 
Ik ben me de afgelopen tijd eigenlijk pas echt gaan realiseren wat er allemaal gebeurt tijdens zo’n vergadering en wat we nu allemaal moeten missen of anders moeten oplossen. Ongemerkt haal je bijvoorbeeld veel informatie uit de non-verbale signalen van de mensen in de zaal, je kunt rondkijken en ‘lezen’ hoe andere fracties reageren. Ook hebben we vaak binnen de fractie tijdens de vergadering nog korte onderonsjes, bijvoorbeeld om af te stemmen hoe we gaan reageren op iets dat door een andere partij wordt gezegd of naar aanleiding van een antwoord van de wethouder. Dat lukt allemaal niet zo goed met een digitale vergadering.
In de praktijk betekent het voor mij vergaderen met maar liefst vier schermen. Een waarop ik de vergadering open heb staan, eentje waarop ik de vergaderstukken kan raadplegen in ons digitale systeem Ibabs(dat zijn doorgaans veel documenten en ik vind printen zonde van het papier). Dan heb ik ook altijd de site van de gemeente openstaan, want de raadsvergadering wordt daar uitgezonden om de openbaarheid te kunnen waarborgen (niet iedereen is altijd in beeld daar, en ik wil wel graag weten of de hele wereld kan zien dat ik koffie zit te drinken of nog snel even iets zit te typen. Ik heb ontdekt dat ik ook heel ijdel word van dat beeldbellen, ik kijk stiekem ook hoe mijn haar zit en of ik niet beter mijn camera even anders neer kan zetten.) En last but not least mijn smartphone, want al die onderonsjes kunnen nu niet met een betekenisvolle blik, en we Whatsappen ons suf om toch het nodige overleg te kunnen hebben.
Je kunt je voorstellen dat dat knap vermoeiend is en veel vraagt van de concentratie. Maar we doen het zonder klagen en we houden vol, zeker nu we de Corona-cijfers zo gunstig zien ontwikkelen. Toch kan ik niet wachten tot het moment aanbreekt dat we weer mogen vergaderen in persoon. Hoe belangrijk het ook is om de RIVM-regels op te volgen, menselijk contact is wel een heel belangrijk onderdeel van ons bestaan en kan niet vervangen worden door techniek.

Facebook